گزارشات و اظهارات رئیسی در آخرین جلسه شورای عالی قوه قضاییه در سال ۹۹
رئیس قوه قضاییه در آخرین جلسه شورای عالی قوه قضاییه در سال ۹۹ درخصوص سند تحول قضایی، وضعیت زندانها و زندانیان، روزهای پایانی سال و خرید عید توسط مردم و ... سخن گفت.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی صبح دیروز دوشنبه (25 اسفندماه) گفت: امروز ناقضان حقوق بشر از ناحیه مدعیان حقوق بشر مورد سوال قرار نمیگیرند و علیه آنها بیانیهای هم صادر نمیشود، اما وقتی یمنیها از وطن و مردم خود و زنان و کودکان دفاع میکنند، مورد تهاجم این مدعیان قرار میگیرند.
وی ادامه داد: این بیرحمی و بی انصافی مصداق بارز نقض حقوق انسان در روز روشن است، اما امروز دیگر ادعاهای مدعیان حقوق انسان در دنیا قابل پذیرش نیست و خریداری ندارد و همه ملتها ماهیت آنها را شناختهاند.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش با تقدیر از همکاران قضایی سراسر کشور برای پیگیری اجرای سند تحول قضایی در یکسال گذشته اظهار داشت: حرکت تحولی دستگاه قضا مستلزم حضور و همکاری همه اجزای نظام قضایی است که بعد از ابلاغ سند گامهای ارزندهای برای اجرای آن برداشتهاند.
آیت الله رئیسی افزود: رسیدگی به پروندههای معوقه بواسطه حرکت جهادی همکاران قضایی آنهم در شرایط کرونایی، اقدام قابل تقدیری است که نمیتوان آنرا نادیده گرفت و به عنوان مثال در استان مازندران که روز گذشته به آن سفر داشتیم، بیش از 90 درصد پروندههای معوقه با همت مضاعف همکاران ما به سرانجام رسیده است.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: در گذشته در دیوانعالی کشور، دیوان عدالت اداری و معاونت قضایی انباشت پروندهها مواجه بودیم و آمار بخشهای مختلف رضایت بخش نبود، اما با حرکت جهادی همکاران ما شرایط به نحوی رقم خورده که این پروندهها رو به پایان هستند.
آیت الله رئیسی با تأکید بر تداوم این روند در سال آینده برای به روز رسانی پروندهها در عین حال گفت: در رسیدگی به پروندههای معوقه همواره بر رسیدگی عادلانه و اتقان آراء در اجرای حق و عدالت تأکید داشتهایم و توجه به کمیت نباید موجب غفلت از کیفیت کار شود.
رئیس قوه قضاییه همچنین با اشاره به اجرای طرح غربالگری و پایش زندانیان در شش ماه دوم سال جاری اعلام کرد: با اجرای این طرح وضعیت بیش از 20 هزار زندانی روشن شده است.
آیت الله رئیسی همچنین به موضوع اشتغالزایی در زندان و توجه به وضعیت اقتصادی خانوادههای زندانیان اشاره کرد و گفت که توجه به اشتغال در زندان از 15 و 20 درصد به 50 درصد رسیده و در برخی استانها حتی بیش از این رقم بوده است.
رئیس قوه قضاییه در ادامه به موضوع اعطای مرخصی به زندانیان در ایام شیوع کرونا اشاره کرد و گفت: اعطای مرخصی به زندانیان در ایام کرونایی حرکتی کاملاً انسان دوستانه و مبتنی بر دین و ارزشهای الهی و اسلامی بود.
وی افزود: کرونا یک بحران جهانی بوده و اگر در کشورهای دیگری که مدعی دفاع از حقوق انسان هستند این میزان مرخصی به زندانیان داده شده، اعلام کنند که چه کردهاند.
آیت الله رئیسی اعطای مرخصی به زندانیان در ایران در دوران شیوع کرونا در کشورمان را بیسابقه خواند و از کسانی گلایه کرد که در تریبونهای مختلف با استناد به برخی منابع نادرست علیه این حرکت موضعگیری کرده و اطلاعیه و بیانیه دادند.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به برنامه تحول در حوزه حدنگاری و کاداستر نیز گفت که در سال 99 اقداماتی که در این زمینه صورت گرفت، تا 10 برابر اقدامات گذشته بوده است.
آیت الله رئیسی افزود: بر اساس گزارشهای دریافتی از استانهای مختلف تحول خوبی در حوزه کاداستر انجام شده که امیدواریم این روند با جدیت بیشتر پیگیری شود و با حرکت جهادی به سامان برسد.
وی ابراز امیدواری کرد برنامه طراحی شده در حوزه حدنگاری طبق آنچه پیش بینی شده تا پایان سال 1400 به سامان برسد.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بخش عمده سند تحول قوه قضاییه فناوری پایه است تصریح کرد: بخش زیادی از کار تحول در دستگاه قضایی مربوط به حوزه فناوری و ایجاد سامانههاست.
آیت الله رئیسی افزود: در 6 ماه اخیر هفتهای یک بار شاهد افتتاح سامانههای جدید الکترونیکی بودهایم که دسترسی مردم و اصحاب دعوا به سیستم قضایی و روند حق خواهی و عدالت را تسهیل میکند.
رئیس قوه قضاییه همچنین گفت که بر اساس طرح تحول قضایی نظارتها نیز از «نظارتهای گذشتهنگر» به نظارت در حین کار و پس از آن تبدیل شده است و این روند به روز شدن و برخط شدن نظارت از سوی همه دستگاهها باید با جدیت پیگیری شود.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه پایه تحول اصلاح قوانین و مقررات است و بدون اصلاح قوانین و مقررات نمیتوان به یک تحول پایدار دست یافت، اعلام کرد بر اساس گزارش معاونت حقوقی قوه قضاییه، بیش از 10 لایحه از لوایح مورد نیاز قضایی از سوی این معاونت تهیه شده که 95 درصد کار انجام شده و در مراحل نهایی قرار دارند.
رئیس قوه قضاییه بر همین اساس تأکید کرد: در سال آتی نیز اجرای بخشهای مختلف سند تحول قضایی باید با برداشتن گامهای جدیتری پیگیری شود؛ خصوصاً در حوزه فناوری و بخش حقوقی و اصلاح قوانین و مقررات.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش به بیانات راهبردی مقام معظم رهبری در روز عید مبعث اشاره و تأکید کرد: فرامین رهبر معظم انقلاب باید نصب العین همه مسئولان قرار گیرد و ما در دستگاه قضایی بیش از همه خود را مخاطب این سخنان میدانیم.
آیت الله رئیسی افزود: مهمترین فراز بیانات رهبر انقلاب حفظ زنجیره تواصی به حق و صبر بود که همه همکاران قضایی بویژه قضات عزیز باید به آن توجه داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه اگر تواصی به حق و صبر در نظام قضایی سست شود آفات و مشکلات دستگاه قضا را تهدید میکند، افزود: برای ما ارزشمند است که اگر خطا و خلاف حقی اتفاق افتاد کارکنان دستگاه قضا و قضات عزیز و همه مرتبطین با این دستگاه خودشان پیشقدم شده و تواصی به حق کنند.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: توصیه به صبر و مقاومت در انجام مسئولیت نیز از مسائل مهم در کار است و اگر کسی بعد از پایان ساعت اداری از وقت و جان خود مایه گذاشت و به کار مردم رسیدگی کرد باید مورد تشویق و تقدیر قرار گیرد.
آیت الله رئیسی همچنین متذکر شد: اقتضای حق و عدل ایجاب میکند که همکاران قضایی تحت تأثیر جوسازیها قرار نگیرند و مقابل فضاسازیها بایستند و خود را در پیشگاه خدا ببینند و کار قانونی و شرعی خود را انجام دهند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به روزهای پایانی سال و خرید عید توسط مردم بر لزوم توجه به تأمین کالاهای مورد نیاز مردم در شب عید تأکید کرد و گفت: مدیریت توزیع صحیح کالا در شب عید از مهمترین مسائلی است که باید مسئولان دولتی که در خط مقدم این کار هستند مورد توجه قرار دهند.
آیت الله رئیسی تأکید کرد: نظارت بر نظام توزیع باید جدیتر شود تا مردم نگران تهیه کالاهای مورد نیاز شب عید نباشند و هر جا لازم باشد قوه قضاییه هم حاضر است برای رفع دغدغههای مردم به مسئولان اجرایی کمک کند.
وی در ابتدای جلسه با تبریک حلول ماه شعبان المعظم و اعیاد شعبانیه و گرامیداشت روز پاسدار، اظهار داشت: برکاتی که سپاه و پاسداران انقلاب اسلامی برای کشور، نظام و مردم داشته، بر کسی پوشیده نیست.
رئیس قوه قضاییه افزود: حرکت سپاه در دفاع از نظام و ارزشها و برگزاری رزمایشهای اخیر با همکاری نیروهای مسلح و حضور مقتدرانه این نهاد انقلابی در همه عرصهها افتخار آفرین است.
آیت الله رئیسی ادامه داد: سپاه در عرصه سازندگی بعد از جنگ کارهای ماندگاری انجام داده که یکی از آنها پروژه «ستاره خلیج فارس» است که کشور را از واردات بنزین بینیاز و به کشوری صادرکننده در این زمینه تبدیل کرده است.
وی تصریح کرد: ساخت بزرگراههای متعدد از جمله بزرگراه غدیر از دیگر کارهای بزرگ و ارزشمندی بود که به همت سپاه انجام شد و در زمینه احداث نیروگاه و سد و استفاده و توسعه فناوریهای هایتک نیز اقدامات خوبی به دست توانای مهندسین و کارشناسان این مجموعه صورت گرفته است.
رئیس قوه قضاییه گفت: هر جا مشکل و بحرانی، چون سیل و زلزله و کرونا به وجود آمد حضور سپاه و بسیج در کنار مردم واقعاً دلنشین و آرامش بخش بوده است و این عزیزان در حرکت مومنانه نیز کنار دستگاههای دیگر مانند کمیته امداد، هلالاحمر، بهزیستی و ستاد اجرایی فرمان امام و بنیاد مستضعفان ایستادند.
آیت الله رئیسی همچنین با گرامیداشت روز جانباز گفت: جانبازان عزیز سند زنده ایثار، جهاد و مظلومیت هستند که صبوری آنها و خانوادههای عزیزشان قابل ستایش است.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به سالروز بمباران شیمیایی حلبچه توسط رژیم صدام در 25 اسفند 1366، جانبازان این حادثه را سند زنده مظلومیت و نشانگر اوج خباثت و جنایت ناقضان حقوق بشر خواند.
در این نشست، دکتر خداییان رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از اتصال سامانه ثبت مالکیت معنوی این سازمان به سامانه سازمان جهانی ثبت مالکیت معنوی خبر داد و گفت: با پیگیریهای فشرده صورت گرفته از این پس ثبت جهانی اسناد مالکیت معنوی از طریق سامانه سازمان ثبت مالکیت معنوی ایران امکانپذیر است.
وی افزود: برای اولین بار در سایت سازمان جهانی ثبت مالکیت معنوی، زبان فارسی نیز به زبانهای آن افزوده شده است. پیش از این برای ثبت جهانی مالکیت علامت ها، نیاز به طی مراحل دشوار و مکاتبات متعدد بود که با این اتفاق این روند بسیار آسان شده است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور همچنین با اشاره به ثبت مالکیت معنوی 400 هزار علامت در این سازمان از راه اندازی سرویس هوشمند شناسایی علامتها با استفاده از هوش مصنوعی برای جلوگیری از ثبت علامتهای مشابه خبر داد.
«راه اندازی سرویس استعلام الکترونیک بین دفاتر ثبت و سازمان جنگل ها» از دیگر اقدامات سازمان ثبت برای حرکت به سوی هوشمندسازی و کاهش مکاتبات زمانبر اداری در این مجموعه بوده است.
مهدی حاج محمدی رئیس سازمان زندانها نیز در این جلسه با اشاره به وعده این سازمان مبنی بر تحقق آمار 50 درصدی اشتغال زندانیان در ابتدای سال جاری اعلام کرد: برای اولین بار سازمان زندانها موفق شد آمار 54 درصدی اشتغال زندانیان در زندانها را محقق کند که بر این اساس افراد در ازای فعالیت خود در زندانها مزد دریافت کرده و ارزش افزوده ایجاد میکنند.
وی همچنین با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر رسیدگی به وضعیت خانواده زندانیان از راه اندازی «سامانه حمایت» با هدف اطلاع از آمار و وضعیت خانوادههای زندانیان خبر داد و گفت: خانواده زندانیان با ورود به این سامانه و ثبت وضعیت خانوار، اعم از تعداد اعضای خانواده، وضعیت تحصیلی و اشتغال و درآمد خود، به سامانه این امکان را میدهند که به صورت هوشمند با درنظرگرفتن مدت حبس زندانی میزان حمایت و نحوه از آنها را تعیین کند و در دستور کار سازمان زندانها قرار دهد.
رئیس سازمان زندانها همچنین از همکاری بنیاد تعاون زندانیان و بنیاد علوی وابسته به بنیاد مستضعفان برای اختصاص 20 میلیارد تومان بسته معیشتی به خانوادههای زندانیان نیازمند در آستانه سال نو خبر داد.
حجت الاسلام منتظری دادستان کل کشور نیز در این جلسه گزارشی از برخورد با سایتهای قمار و شرطبندی ارائه کرد و از مسدود شدن برخی سایتهای فعال در این زمینه و همچنین مسدود شدن تعدادی از حسابهای بانکی مرتبط با آنها خبر داد.
دکتر علی باقری معاون بین الملل و دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه هم با اشاره به برگزاری نشستی برای «تبیین آثار و پیامدهای ضد انسانی تحریمهای ظالمانه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی علیه ملت ایران» با حضور سفرا و دیپلماتهای خارجی در کشورمان گفت که در این نشست دو تن از قربانیان این تحریمها از میان بیماران مبتلا به تالاسمی و بیماری پروانهای (ای بی) به نمایندگی از مجموعه بیماران به بیان مسائل و مشکلات ناشی از تحریمهای ظالمانه مدعیان دروغین حقوق بشر پرداختند.
وی افزود: این بیماران تصریح داشتند که در طول سال جاری چند تن از مبتلایان به واسطه عدم دسترسی به داروها و تجهیزات پزشکی و درمانی مورد نیاز فوت کرده اند که قطعاً کشورهای تحریم کننده که در رأس آنها آمریکا و برخی کشورهای اروپایی هستند، شریک در قتل این کودکان معصوم بوده اند.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: تبیین دستاوردهای حقوق بشری دستگاه قضا به ویژه با تأکید بر دو سند صادره از سوی ریاست قوه قضاییه در سال 99 محور دوم نشست ستاد حقوق بشر با سفرا و دیپلماتهای مقیم تهران بود.
باقری افزود: در این چارچوب مفاد حقوق بشری دو سند تحول قضایی و امنیت قضایی برای نمایندگان سیاسی کشورهای مختلف جهان به طور اجمالی تشریح و تأکید شد در منظر جمهوری اسلامی حقوق بشر یک امر واقعی است و رنگ پوست، نژاد، زبان، قومیت و دین و مذهب در آن تأثیر ندارد.
وی خاطر نشان کرد که «جمهوری اسلامی ایران همانطور که از حقوق انسانی در فلسطین و لبنان و سوریه و عراق و یمن دفاع میکند، با همان جدیت از حقوق مردم در اروپا هم دفاع مینماید و برای صیانت از جان و حق مردم بوسنی و هرزگوین جلوی متجاوزین میایستد و از «اروپاییهای مظلوم و بی پناه» در مقابل «اروپاییهای ظالم و متجاوز» مجاهدانه دفاع کرده و در «قلب اروپا» و در برابر دیدگان «اروپاییهای مدعی حقوق بشر» از اروپایی مظلوم جانانه دفاع میکند و برای این اقدام انسان دوستانه هزینه هم میدهد و از هیچ کس و هیچ چیز هم واهمه ندارد.
بر اساس اعلام دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، در این نشست سفرا و دیپلماتها و نمایندگان سیاسی 59 کشور و سازمان بین المللی مقیم تهران حضور داشتند که چند تن از آنها به طرح دیدگاههای خود پرداختند.
منبع: میزان