صفحه اصلی
جستجو پیشرفته
لطفا منتظر بمانید...
سازمانها و نهادها
گروه های خبری
تولید، اکران و پخش
آرشیو اخبار

قاضی‌زاده هاشمی: «بد اقبالی» دولت را در توجیه شرایط اقتصادی امروز نمی‌پذیرم

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «بد اقبالی» دولت آقای روحانی را در توجیه شرایط اقتصادی امروز نمی‌پذیرم، اظهار داشت: بد بودنش را قبول دارم، اما اقبالش را نه؛ دولت‌های قبلی هم شرایط تحریم را داشتند به طور مثال در دولت قبل هم میزان فروش نفت هم همین مقدار بود، الان حدود ۶۰۰، ۷۰۰ هزار بشکه نفت می‌فروشیم که همان موقع هم همین مقدار بود.

سید امیرحسین‌ قاضی‌زاده‌هاشمی با حضور در برنامه زنده باد زندگی شبکه دو سیما در پاسخ به اینکه چرا مجلس همواره دو سه قدم عقب‌تر از اتفاقات اقتصادی و اجتماعی است، گفت: این یک مسئله ساختاری است؛ نظام برنامه ریزی و تصمیم گیری ما چه در مجلس و چه در دولت، گذشته نگر و ناظر به معلول و حادثه واقع شده است.

وی افزود: زمانی که می‌خواهیم در بعد قانون گذاری‌های عادی یا مقررات گذاری به موضوعی رسیدگی کنیم، اطلاعات ما مربوط به یک دهه قبل است، پنج سال طول می‌کشد تا اطلاعات را آنالیز و تحلیل کنیم و پنج سال دوم هم به سراغ حل موضوعاتی می‌رویم که اطلاعات آن مربوط به ده سال قبل است.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مصداق بارز این مسئله را می‌توان در سیاست‌های جمعیتی مشاهده کرد، اظهار داشت: قوانین محدود کننده جمعیت که در سال 1372 به تصویب رسید ناظر بر سرشماری سال 1355 تا 1365 بود که در آن برهه، جمعیت شناسان بر این باور بودند که جمعیت فزاینده است و این درحالی است که از سال 1368 به بعد رشد جمعیت شیب نزولی پیدا می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه نظام برنامه ریزی کشور ناظر به معلول است یعنی وقتی مشکلی اتفاق می‌افتد ما تازه به دنبال این هستیم که مشکل را حل کنیم، بیان داشت: دنیای مدرن امروز، نحوه نظام مدیریتی خود را از این زاویه تغییر داده و به دنبال آینده پژوهی است به طور مثال فن آوری «بلاک چین» در حال منتفی کردن ساختار بانک‌ها در جهان است به این معنی که کار بانک‌ها که عامل واسط بین خریدار و فروشنده است را این نظام شبکه انجام خواهد داد، مخصوصا با ورود رمز ارز‌ها دیگر نیاز به پول، ثبت و ضبط دفتری و بانک مرکزی بی معنی خواهد شد.

قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه این تکنولوژی حتما آثار اقتصادی گسترده ایجاد خواهد کرد، گفت: این در حالی است که ما می‌ایستیم تا این پدیده رخ دهد، عوارض آن پدیدار شود (مثل اتفاقی که در فضای مجازی و تکنولوژی ارتباطات اتفاق افتاد) و بعد از آن به فکر چاره بیفتیم.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزدد: ما باید مدل برنامه ریزی و ساختار خود را متناسب با این تکنولوژی را کاملا تغییر دهیم، باید از این پس پدیده‌ها را دیده بانی و مدیرانی را تربیت کنیم که بتوانند مفاهیم جدید را درک و از هم اکنون برای آن برنامه ریزی کنند؛ پدیده مدیریت مدرن در دنیا این است که مدیرانی را برای آینده تربیت می‌کنند که بتوانند مفاهیم را درک و برای آن برنامه ریزی کنند تا وقتی به آن پدیده می‌رسند بتوانند آن را حل و مدیریت کنند.

وی با بیان اینکه مولفه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی که در سطح جامعه رخ می‌دهد در سطح خانواده نیز خود را نشان می‌دهد، گفت: قریب به 50، 60 سال پیش، جامعه ایرانی قبل از اصلاحات ارضی یک جامعه دو قطبی بود و طبقه متوسط سهم اندکی از این جامعه را داشت؛ در این جامعه نظام حمایت‌های اجتماعی و فرهنگی به صورت خوشه‌ای بود یعنی خانواده، فامیل، قبیله یا ایل به صورت بین نسلی از هم حمایت می‌کردند و خود کنترل بودند، اما بعد از اصلاحات ارضی طبقه متوسط رشد کرد و پدیده توسعه شهرنشینی اتفاق افتاد و دولت جای ساختار‌هایی که به آن‌ها اشاره شد نشست، این موضوع از اواخر دوره رضاخان شروع و در دوره پهلوی به خصوص دهه 40، 50 که درآمد‌های نفتی خیلی هنگفتی در اختیار دولت قرار گرفت به صورت بارز خود را نشان داد.

قاضی زاده هاشمی ادامه داد: قبل از این برهه تاریخی دولت منابع مالی نداشت تا کار‌ها را انجام دهد، اما وقتی صاحب منابع مالی شد نقش حامی را گرفت و باعث شد ارتباط بین نسلی خانواده‌ها قطع و آن نهاد‌هایی (خانواده، فامیل، قبیله و ایل) که کارکردهایی، چون کار، ازدواج، تامین جهیزیه و ... را بر عهده داشت از رده خارج شوند، بعد از انقلاب هم ما تقریبا این کار را ادامه دادیم و بحث کمک‌های دولتی مطرح شد که دولت هم توان انجام این کار‌ها را نداشت، مخصوصا در کشور ما که نوسانات خیلی زیاد است و مسائل داخلی و خارجی فراوانی داریم که باعث شده دولت نتواند مثل گذشته حمایت‌های خود را داشته باشد.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: جمعیت ما از یک جمعیت 35، 36 میلیونی به یک جمعیت 80، 85 میلیونی رسید و عملا دولت نیز از پس کار‌ها برنیامد و با توجه به نوسانات اقتصادی و عدم قطعیتی که در کشور وجود دارد افراد جامعه بهترین کار را ممانعت می‌دانند لذا از ازدواج کردن، فرزندآوری و ... اجتناب می‌کنند تا ضریب مسئولیت و نیاز خود را کاهش دهد.

وی درمان این مشکل را ایجاد قطعیت و یک ثبات فکری، روحی و روانی در جامعه خواند و گفت: اولین کاری که مجلس و دولت باید انجام دهند اعتماد سازی است؛ با ایجاد ثبات در اقتصاد و پیش بینی پذیری می‌توان به ایجاد قطعیت رسید، نه اینکه بگوییم تورم نداشته باشیم بلکه باید معلوم شود سالانه به طور متوسط چقدر تورم ایجاد می‌شود تا خانواده‌ها نیز بتوانند متناسب با آن برنامه ریزی کنند.

قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه هم اکنون فرصت تطبیق از خانواده‌ها گرفتند شده، گفت: در چهار سال اول دولت‌ها تلاش می‌کنند با ابزاری که در اختیار دارند وضعیت را کنترل کنند چراکه برای چهار سال دوم نیازمند رای مردم هستند، اما در سال دوم یا انگیزه هایشان کم می‌شود و یا منابعی که در اختیار دارند لذا فشاری که به آن وارد شده دیگر قابل تحمل نیست، با خلق نقدینگی و استقراض از بانک مرکزی عملا ارزش پول ملی را کاهش می‌دهند و سپس با تزریق منابع ارزی سعی می‌کنند این مشکل را کنترل کنند در حالی که اگر رشد اقتصادی، رشد متناسبی باشد باعث قابل پیش بینی شدن آینده، کاهش تدریجی نرخ تورم و کنترل نقدینگی خواهد شد.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «بد اقبالی» دولت آقای روحانی را در توجیه شرایط اقتصادی امروز نمی‌پذیرم، اظهار داشت: بد بودنش را قبول دارم، اما اقبالش را نه؛ دولت‌های قبلی هم شرایط تحریم را داشتند به طور مثال در دولت قبل هم میزان فروش نفت هم همین مقدار بود، الان حدود 600، 700 هزار بشکه نفت می‌فروشیم که همان موقع هم همین مقدار بود.

وی افزود: وقتی دولتی یک استراتژی دارد باید این فکر را بکند که اگر این استراتژی شکست خورد برنامه دوم، سوم آن چه خواهد بود؛ وقتی شما یک برنامه دارید هزار جور مولفه داخلی و خارجی وجود دارد که باعث شود برنامه‌های شما به نتیجه نرسد؛ وقتی آقایان برنامه ریزی کرده بودند تا با دولت پیشین آمریکا، کار‌ها را جلو ببرند یک دفعه ترامپی آمد و همه چیز را بر هم زد.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه نبود شفافیت و رقابت حقیقی در حوزه اقتصاد و خلق پول پر فشار توسط بانک مرکزی ربطی به تحریم‌ها ندارد، بیان داشت: وقتی برای شروع یک فعالیت اقتصادی، مجوز‌های متعددی لازم است، دیگر سختی کسب و کار مربوط به تحریم‌ها نیست، درست است فشار‌های خارجی فزاینده بوده، اما این که امر جدیدی نیست، ما بدترین شرایط را در دوران جنگ داشتیم که روزی صد هزار بشکه نفت هفت دلاری می‌فروختیم.

قاضی زاده هاشمی در بخش دیگری از اظهاراتش علت سرباز زدن جوانان از ازدواج و فرزند آوری را در همان بحث عدم قطعیت و پیش بینی اوضاع در کشور مطرح کرد و گفت: در موضوع جمعیتی، مطا…

وی با تاکید بر اینکه تنها کاری که باید انجام دهیم این است که این تمایل‌ها را برآورده کنیم، اظهار داشت: با توجه به موضوع عدم قطعیت که به آن اشاره شد جوان ایرانی می‌گوید باید ابتدا زندگی قابل قبولی تهیه کند و سپس به سراغ ازدواج برود.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نظام آموزشی ما فرآیند ورود جوانان به بازار کار و ازدواج را طولانی کرده، گفت: این نظام، کانال یک سره‌ای را درست کرده که ابتدا باید همه وارد آن شوند و بعد هم صنعت کنکور درست کردیم که مجموعه این انتظامات بر اشتغال و ازدواج جوانان اثر گذاشته است.

قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه سه راه حل وجود دارد، بیان کرد: در ابتدا باید موضوع عدم قطعیت را در همه امور زندگی حل کنیم، سپس به سمت سنت‌ها و احیای مسئولیت‌های اجتماعی خانواده‌ها بر گردیم و پس از آن باید بخش دولت را پررنگ کنیم.

13 میلیون نفر پشت خط ازدواج مانده اند
وی تصریح کرد: اگر فکر می‌کنید دولت می‌تواند کاری کند تا 13 میلیون نفری که پشت خط ازدواج مانده اند را به تنهایی به سرانجام برساند دور از واقع است، دولت باید چقدر وام بدهد، وام گیرندگان بازپرداخت وام را باید چگونه متحمل شود و اصلا این وام چقدر موثر است، این در حالیست که ازدواج در جوامع جهان اولی خیلی ساده است لذا مجموعه‌ای از کار‌ها باید همزمان صورت بگیرد و نمی‌توان راه واحدی را برای حل مشکلات کنونی مطرح کرد.

 

منبع: میزان

شناسنامه


کدخبر: ۲۳۶۴۳۲
تاریخ: ۱۳۹۹/۸/۱۸     ساعت: ۸ : ۱۹
امتیاز به این خبر:
  • 0
سرویس: سیاسی       زیرسرویس: سیاسی
انتشار:
تماس با ما


نام :*
ایمیل:
متن پیام :*
ارسال
نظرات


استفاده از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
  • ۱۴۰۳ چهارشنبه ۷ آذر
  • ٢٥ جمادي الاولي ١٤٤٦
  • Nov 27 2024