کد مطلب: ۲۳۵۲۷۳ | تاريخ: ۱۳۹۹/۸/۱۱ | ساعت: ۱۰ : ۵
داوود میدری/ هفتهنامه اکونومیست در شماره 9 مهر (31 اکتبر) نوشته است اگر اکونومیست میتوانست در انتخابات آمریکا شرکت کند، رأی خود را به جو بایدن میداد. این موضع صریح یک نشریه معتبر بینالمللی و راستگرا نشان از شکست ترامپ دارد. اکونومیست تاکنون محتاطانه از جو بایدن دفاع میکرد و از حمله آشکار به ترامپ خودداری میکرد؛ ولی اینبار متهورانه و شفاف به ترامپ میتازد و تنها راهحل ارتقای اقتصاد آمریکا را علنا انتخاب بایدن میداند. جهتگیری یک نشریه معتبر دستراستی به نفع بایدن، نشانهای از گرایش جریانهای اقتصادی لیبرال به نفع بایدن است که بهدلیل احساس خطر از سیاستهای ترامپ عملا به استقبال پیروزی بایدن رفته است. عکس روی جلد مجله این هفته بهصورت نمادین اشاره به وضعیت کنونی آمریکا دارد: پرچم آمریکا را بر بالای کاخ سفید نشان میدهد که پوسیده شده و توان برافراشتهماندن را ندارد. در اینجا اهم نکاتی که در سرمقاله اکونومیست که کمتر از سه روز قبل از رأیگیری منتشر شده است، میآید.
دونالد ترامپ ویرانگر نهادها و ارزشهای آمریکا، بایدن امید برای بازسازی و ترمیم
نخست بهصورت مبسوط به تصویر اشتباهی که از ترامپ وجود داشت، پرداخته شده است. در سال 2016 همه تصور میکردند جامعه ناراحت و گسسته آمریکا را ترامپ میتواند ترمیم کند، ولی جامعه آمریکا در 2020 شاهد پراکندگی و انشقاق و ناراحتیهای بسیار بیشتری است. در این چهار سال زخمهای جامعه عمیقتر شد، سیاست بسیار خشنتر از قبل و وضعیت از همه لحاظ بدتر شده است. ترامپ بهراحتی دروغ میگوید و بر پایه همین دروغها تصمیم میگیرد. بخشی از 250 هزار کشته کرونایی در آمریکا بهخاطر سیاستهای غلط این رئیسجمهور است. سیاستهای شتابزده او متحدان آمریکا را هر روز دورتر میکند و جایگاه آمریکا را بهعنوان پیشرو در دنیا متزلزل کرده است. انتخاب مجدد او این روند را ادامه خواهد داد. پیروزی بایدن معجزه نخواهد کرد، ولی میتواند ثبات و تمدن را به کاخ سفید برگرداند. او کسی است که میتواند اتحاد را به آمریکای ازهمگسسته بازگرداند. اگر برای ما رأیی وجود داشته باشد، این رأی متعلق به جو بایدن است.بعد از این مقدمه، مقاله به اشتباهات ترامپ بیشتر اشاره میکند. این بخش با تیتر سلطان دونالد شروع میشود.اگر کرونا نبود شاید ترامپ میتوانست برنده شود ولی با شیوع این بیماری شانس او برای پیروزی اندک است. در چهار سال گذشته او سیاستهای عوامگونهای را اجرا کرده از جمله برخورد عجیب با مهاجران مانند جداکردن فرزندان از مادران در مرزها یا کاهش مالیاتها، نادیدهگرفتن قوانین جهانی و محیط زیستی. با شیوع کرونا و کاهش رونق اقتصاد داخلی نارضایتیها بیشتر و این سیاستهای عوامانه نیز بلااثر شد.
در چهار سال گذشته ترامپ جایگاه آمریکا را بهعنوان پیشرو در دنیا متزلزل کرده است. افراد و نهادهایی که از دروغها و قلدریهای او چشمپوشی میکنند، متوجه عواقب انتخابشدن او نیستند. در جریان جورج فلوید، او بهجای درمان جامعه زخمخورده، شکافها را بیشتر کرد. بیش از 40 درصد رأیدهندگان آمریکا اعتقاد دارند سیاستهای او بیش از آنکه ناآگاهانه باشد، شیطانی است.بدترین ویژگی ترامپ دروغگوبودن اوست. او برای صداقت اهمیتی قائل نیست. بسیاری از سیاستمداران
دوپهلو صحبت میکنند ولی ترامپ و تیمش دادههای غیرواقعی ارائه میدهند. باندبازی و دروغگویی او نهادها را در آمریکا تهدید میکند. او میخواهد از قوه قضائیه بهعنوان دستگاه انتقامجویی علیه مخالفان خود استفاده کند و بهدنبال حصر مخالفان خود است. علاوه بر اینها در کاخ سفید پستهای کلیدی را بین بستگان خود توزیع کرده است و فاجعهبارتر آنکه با وجود سوگند رئیسجمهور در دفاع از دموکراسی، صحت انتخابات را از پیش زیر سؤال برده تا صرفا با جنجال و اغواگری شانس خود را برای پیروزی در انتخابات افزایش دهد.باندبازی و دروغگویی او سیاستگذاری را تحت تأثیر قرار داده است. به شیوع کرونا توجه کنید، این یک فرصت بود تا بتوان آمریکا را متحد کرد. ولی او این فرصت را هم از دست داد و جامعه را دچار دودستگی کرد. او در این مدت بهجای توجه به راهحلهای واقعی بیشتر به سادهسازی مسئله پرداخته است.چهار سال دیگر یک رئیسجمهور بد مانند ترامپ شکافها را بیشتر میکند. در سال 2016 رأیدهندگان نمیدانستند به چه کسی رأی میدهند؛ اما الان میفهمند که رأی به ترامپ رأی به دروغ و تفرقه است، رأی به تبدیلکردن نهادیهای عمومی به محافل خصوصی است.در انتخابات پیشرو آمریکا بر سر دوراهی شقاوت و سعادت قرار دارد. در این انتخابات پیروزی دموکراتها پیروزی همه احزاب است.بایدن آنتیتز ترامپ است؛ با آمدن بایدن ضمانتی برای رسیدن به آرمانها وجود ندارد؛ ولی حداقل این است که او قول برآوردهکردن محصول دموکراسی از جمله بازسازی، نمایندگی همه جامعه، بازگشت به ارزشها، قدرتمندکردن نهادها را داده است.
این خلاصهای از سرمقاله اکونومیست 9 مهرماه است. حملهای اینچنین از یک هفتهنامه بینالمللی تنها در صورتی قابل توجیه است که پیروزی بایدن قطعی است؛ ازهمینرو میتوان آن را نشانهای از شکست ترامپ دانست. اکونومیست تنها یک نشریه اقتصادی نیست، بلکه یکی از معتبرترین آژانسهای پیشبینیهای اقتصادی و سیاسی در جهان است.
منبع: شرق