یکی از انتقاداتی که بیژن زنگنه را برای چندمین بار در روز 25 شهریور راهی بهارستان کرد این بود که به اعتقاد نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزارت نفت در پیدا کردن مسیرهایی برای صادرات نفت ناکام بوده و اگر اختیار این کار را به سایر نهادها میسپرد، صادرات نفت ایران حتی در شرایط تحریم کاهش پیدا نمیکرد.
این در حالی است که ایران از سال 97 که آمریکا از برجام خارج و تحریم صادرات نفت ایران را به سختی اعمال کرد، همواره به دنبال آن بوده تا با دور زدن تحریمها، اجازه به صفر رساندن صادرات نفت را ندهد.
البته این ادعای آمریکا بیپاسخ نماند رهبر معظم انقلاب سال گذشته درباره تلاش آمریکا برای مسدود کردن راههای صادرات نفت ایران افزودند: ملت فعال و مسوولان هوشیار ایران نشان دادهاند اگر همت کنند همه بنبستها را میشکنند و قطعاً این تلاش آمریکاییها هم به جایی نمیرسد و جمهوری اسلامی هر مقدار لازم داشته باشد و اراده کند، نفت صادر خواهد کرد.
ایران در این راه البته موفق بود تا آنجا که وزیر خارجه آمریکا پیش از این گفته بود که دولت ترامپ در حال برنامهریزی به منظور به صفر رساندن صادرات نفت ایران است؛ اما به نظر میرسد که «کشتیهای شبح» برای تامین تقاضای نفت مشتریان ایران استفاده میشوند.
بیژن زنگنه نیز در پاسخ به این سوال که آیا ایران از تانکرهای شبح استفاده میکند گفته بود که ما از هر روشی استفاده کرده و هر کاری که بتوانیم برای صادرات نفت میکنیم و در مقابل ممنوعیتها و تحریمها تسلیم نمیشویم. اینجا همه روشهای خوب هستند. صادرات نفت در واقع حق قانونی ماست.
از سوی دیگر این صحبت زنگنه علاوه بر آنکه بر حق قانونی ایران بر فروش نفت تاکید میکند، همچنین غیرقانونی و غیرعادلانه بودن تحریمهای نفتی آمریکا را نیز به اثبات میرساند.
در شرایط فعلی البته صادرات نفت ایران در کل از منطقه خاکستری عبور میکند. دراین میان روشهای متعددی وجود دارد که سادهترین آن خاموش کردن رادار نفتکشهای ایرانی است تا ردیابی آنها را غیرممکن کند.