زنگ خطر برای بایدن
کمتر از یک هفته به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا زمان مانده اما رکورد آرای پستی و زودهنگام در حال شکستهشدن است
آنگونه که «پروژه انتخابات آمریکا» گزارش داده، تا روز گذشته بیش از 70 میلیون آمریکایی رأی دادهاند که در مقایسه با انتخاباتهای قبلی رقمی بیسابقه محسوب میشود. در انتخابات 2016 حدود 58 میلیون نفر بهصورت پستی یا زودتر از روز انتخابات رأی دادند و کل آرا حدود 140 میلیون رأی بود. با ادامه این روند و با توجه به اینکه رأیگیری زودهنگام تنها در 20 ایالت جریان دارد، انتظار میرود امسال رکورد درصد رأیدهندگان نسبت به واجدان شرایط در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در بیش از یک قرن اخیر شکسته شود. میزان بالای رأیگیری زودهنگام باعث شده است که «مایکل مکدونالد» استاد دانشگاه فلوریدا که مجری پروژه انتخابات ایالات متحده است، میزان مشارکت رأیدهندگان در ایالات متحده را در حداقل 150 میلیون نفر پیشبینی کند که 65 درصد از واجدان شرایط رأیدادن را دربر میگیرد و این پیشبینی بالاترین میزان از سال 1908 به شمار میآید. رقابت جنجالی بین «دونالد ترامپ» رئیسجمهور جمهوریخواه و «جو بایدن» رقیب دموکرات او و همچنین تمایل رأیدهندگان برای کاهش خطر قرارگرفتن در معرض ویروس کرونا در روز انتخابات و روزهای منتهی به آن، عمدهترین دلایل شکستهشدن رکورد آرای زودهنگام محسوب میشود.
دموکراتها بهطور سنتی بیشترین رأی را در آرای زودهنگام و همچنین آرای پستی دارند. امسال ایالتهایی که فرمانداران جمهوریخواه دارند، با کاهش تعداد مراکز رأیگیری تلاش میکنند که به افزایش جمعیت در معدود مراکز رأیگیری منجر میشود، دموکراتها را از شرکت در انتخابات منصرف کنند. درباره آرای پستی هم دولت آمریکا در ایالتهای میدان نبرد از جمله پنسیلوانیا، میشیگان و مینهسوتا به دادگاههای ایالتی فشار میآورد تا آرای پستی که بعد از روز انتخابات به مقصد میرسند را بیاعتبار اعلام کنند. درهمینحال، دونالد ترامپ در مناظره اول خود با جو بایدن بازهم ادعای خود مبنی بر وقوع تقلب در آرای پستی را تکرار کرد و از رأیدهندگان جمهوریخواه خواست در روز انتخابات بهصورت حضوری رأی دهند. با وجود این فراخوان ترامپ و تصور غالب که عمده آرای زودهنگام به سبد نامزد دموکرات ریخته خواهد شد، ظاهرا اینبار شرایط در حال تغییر است. بهطورکلی، دموکراتها در رأیگیری زودهنگام امسال تقریبا برتری دو بر یک دارند. باوجوداین، دادهها نشان میدهند که جمهوریخواهان در هفتهها و روزهای اخیر اختلاف در رأیگیری اولیه و حضوری را کاهش دادهاند.
صفهای طولانی
نکتهای که در انتخابات امسال توجه رسانهها را به خود جلب کرده، صفهای طولانی رأیدهندگان در ایالتهای مختلف است. جورجیا، تگزاس، کارولینای شمالی، تنسی، لوییزیانا و اوهایو از جمله ایالتهایی هستند که رسانهها طولانیترین صفها و بیشترین زمان انتظار برای رأیدادن را از آنها گزارش کردهاند.با اینکه حفظ فاصله اجتماعی به دلیل شیوع کرونا از جمله عوامل طولانیشدن این صفها عنوان شده اما عوامل دیگری نیز اثرگذار هستند که از جمله آنها میتوان به مشکلات موجود در زیرساختهای انتخاباتی در آمریکا اشاره کرد. به گفته مدافعان حقوق رأیدهندگان، شواهدی از موانعی در اختیار دارند که بسیاری از رأیدهندگان آمریکایی با آن روبهرو هستند. این فعالان میگویند وجود موانع زیرساختی باعث میشود رأیگیری به امری تبدیل شود که تقریبا باید یک روز کامل برای آن وقت گذاشت و این مشکلات در جوامعی که اقلیتهای نژادی و مذهبی حضور دارند، بیشتر قابل مشاهده است.این منتقدان همچنین میگویند برخی از سیستمهای رأیگیری که نظارت بر آن در هر ایالت متفاوت است ذاتا برای کمک به برتری یک حزب بر حزب رقیب طراحی شدهاند. ائتلاف «دفاع از انتخابات ملی»، گروهی از سازمانهای نظارت بر انتخابات روز 15 اکتبر در توییتر نوشت: «تشکیل صفهای طویل برای رأیدادن امری اتفاقی نیست و کاملا طراحیشده است. رأیدهندگان باید در صفهای طولانی بایستند تا از سیستم حکومت ما دفاع کنند».
کاهش فاصله جمهوریخواهان با دموکراتها
براساس گزارش رسانههای محلی، در ایالت جورجیا، جایی که رأیگیری زودهنگام از روز دوشنبه آغاز شد، برخی رأیدهندگان بیش از هشت ساعت منتظر رأیدادن بودند. به گزارش آسوشیتدپرس در نخستین روز رأیگیری در این ایالت، 128 هزار ساکن جورجیا رأی دادند که در مقایسه با سال 2016 رقمی قابلتوجه به شمار میآید. مقامهای ایالتی هم انتظار چنین استقبالی را نداشتند. بر اساس گزارش رسانههای محلی، این تأخیرها تا حدی به دلیل مشکلات کنترل و نظارت بر رأیدهندگان در مراکز رأیگیری در آتلانتا مرکز ایالت جورجیا به وجود آمد. اما تجزیهوتحلیل تلویزیون ایالتی جورجیا و ProPublica نشان میدهد که عمدهترین مشکلی که باعث تشکیل صفهای طولانی شده کاهش تعداد حوزههای رأیگیری در این ایالت است. پیشازاین هم رسانهها گزارش داده بودند که دولت ترامپ در برخی ایالتها تلاش میکند تا تعداد مراکز رأیگیری را کاهش دهد که رأیدهندگان عمدتا دموکرات یا اقلیتهای نژادی این ایالتها کمتر تمایل به رأیدادن و ایستادن در صفهای طولانی داشته باشند. جورجیا یکی از چندین ایالتی است که سابقه تبعیض میان رأیدهندگان را دارد. براساس قانون مهم حقوق رأی مصوب سال 1965، دولت قبل از ایجاد تغییرات در سیستمهای رأیگیری و زیرساختها، ملزم به اخذ رأی از رأیدهندگان فدرال بود. با تغییر این قانون تعداد رأیدهندگان ثبتشده در جورجیا تقریبا به دومیلیون نفر رسیده، درحالیکه تعداد حوزههای رأیگیری امسال به میزان 10 درصد کاهش یافته است. ایالتهای دیگر آمریکا، از جمله ایالتهایی که شرایط خاصی در مورد قانون حق رأی ندارند هم در این دوره انتخابات به استفاده از صفهای طولانی در محلهای رأیگیری برای نوعی سرکوب رأیدهندگان و ایجاد شرایط دشوار برای آنها متهم شدهاند. اما برخلاف تصورها، تمام این مشکلات و نیز افزایش تعداد رأیدهندگان به دلیل مانعتراشی برای رأیدهندگان دموکرات نیست و در روزهای گذشته نظرسنجیها نشان میدهد که بسیاری از هواداران ترامپ در ایالتهای محل نبرد از جمله میشیگان، پنسیلوانیا و فلوریدا نیز تصمیم گرفتند برخلاف عادت همیشگی جمهوریخواهان و قبل از روز رأیگیری، رأی خود را به صندوق بیندازند. این امر میتواند محاسبات دموکراتها را بر هم بزند. دموکراتها پیش از این تصور میکردند که رأیدهندگان زودهنگام دموکرات به اندازهای هستند که میتوانند فاصلهای درخورتوجه با جمهوریخواهان ایجاد کنند و موج حامیان ترامپ در روز انتخابات هم نتوانند این فاصله را جبران کنند اما کاهش فاصله جمهوریخواهان با دموکراتها در روزهای اخیر و قبل از روز انتخابات، خبر خوبی برای جو بایدن و حامیانش نیست و ممکن است در روزهای پیشرو ورق به سود ترامپ و جمهوریخواهان برگردد.
منبع: شرق